Od kakaa k čokoládě
První zmínky o kakau můžeme zaznamenat už z doby před 3000 lety.
Původní obyvatelé Střední Ameriky považovali kakao za dar Bohů. Májové
a Aztékové používali kakao nejen jako nápoj, ale i jako platidlo nebo k
výrobě léků. V 16. století přivezl španělský dobyvatel Hernando Cortez
kakaové boby do Evropy. Ze Španělska se rozšířily po celé Evropě a tak
vznikl tento exkluzivní nápoj. Později s přidáním cukru nebo medu
dostal hořký nápoj tu pravou chuť a těšil se ještě větší oblibě.
V 19. století nastal rozmach čokoládových inovací: První tabulková čokoláda byla vyrobena v roce 1847 v Anglii, nejprve však byla dostupná jen jako medicína v lékárně. Po vynalezení kondenzovaného mléka v roce 1867 ve Švýcarsku byl vyvinut dnes nejpopulárnější druh čokolády - zrodila se mléčná čokoláda.
Dnes je čokoláda využívána v široké míře, známe její různé podoby: nápoje, čokoládu na vaření nebo k jídlu, bonbóny i jiné cukrovinky.
Tajemná moc čokolády
Čokoláda přijde k chuti v každé životní situaci. Je jedno, zda v těžkých nebo krásných časech, malý kousek čokolády dokáže dělat divy. A přitom je vědecky dokázáno, že čokoláda, pokud se jí s mírou, je zdravá - nejen pro duši.
Čokoláda obsahuje látky, zvané flavonoidy, které mohou mít ochranný efekt pro srdce, protože zpomalují vznik cholesterolu. Bezpochyby je nepopíratelným zdrojem energie. Již zmiňovaný dobyvatel Cortez si nápoje z pražených kakaových bobů (tedy první varianty čokolády jako nápoje) vážil, protože zvyšoval odolnost a zaháněl únavu.
Čokoláda podněcuje dobrou náladu
Jedna z teorií říká, že díky požitku z čokolády se v těle uvolňuje betaendorfin, který v těle vyvolává příjemné pocity. Čokoláda se tak stará o dobrou náladu a relaxaci.
Už Indiáni věřili, že čokoláda má moc afrodiziaka. Také Casanova ji doporučoval jako afrodiziakum Madame du Barry, která byla milenkou Ludvíka XV. Dvořané krále Ludvíka XVI ji pili několikrát denně. Jejích blahodárných a omlazujících schopností využívala také Madame Pompadour.
Čokoláda pro jemnou pokožku
Čokoláda je ale dobrá nejen pro duši, ale i pro pokožku. Mnohé krémy a tělová mléka obsahují kakaové máslo. Čokoládu dokonce objevili už i wellness centra. Masáže celého těla s tekutou čokoládou přislibují jemnou péči a potěšení pro smysly.
Čokoláda v roli afrodiziaka
Čokoláda se už odjakživa považovala za povzbuzovače sexuální touhy, v minulosti to však nikdo neprokázal. Ale teď se situace změnila. Přišel k tomu tým sexuologů z Milána, který podával pravidelně čokoládu několika stovkám italských žen.

Konečně je potvrzeno to, co bylo už v minulosti známo: čokoláda je velice účinné afrodiziakum. Zvyšuje chuť na sex i schopnost dosáhnout orgasmu. Nevýhodou asi je, že je tomu tak pouze u žen, na muže totiž vůbec nepůsobí.
Sexuologové při svém výzkumu použili nejmodernější metody. Při magnetické odezvě hlavy bylo zjištěno, že čokoláda působí na určité struktury v mozku. Tyto struktury jsou zodpovědné za prožívání vzrušení orgasmu u žen.
Ovšem pozor! Není všechno zlato, co se třpytí. Ne všechno co se za čokoládu považuje, čokoládou je. Čokoláda musí obsahovat 35% kakaové sušiny (hořká) nebo 25% kakaové sušiny (mléčná).
Pozor byste si však měli dávat na nekontrolovatelné přecpávání čokoládou. I když to Váší sexuální touhu zvýší, je možné, že kvůli nadbytečným kilogramům budete mít nouzi o partnera, který by po Vás opravdu toužil.